peluang satu

setiap hari lepas sembayang.
anda berdoa kepada Yang Esa.
dimurahkan rezeki.
tunjukkan ke jalan yang lurus.
diberikan satu peluang.

tup tup.
satu hari.
peluang datang.
peluang yang cerah untuk tentukan masa depan.
andakah anda ambil?
atau biarkan saja peluang itu berlalu?

mungkin ada yang ambil.
dan x kurang juga yang hanya melihat.
melihat peluang tu berlalu.

lepas tu.
tak sampai 3bulan.
peluang tu datang kembali.
apakah tindakan anda?

5 comments:

alone said...

saya pun berdoa dimurahkan rezeki setiap hari.

dan saya akan ambil setiap peluang yang ada. hehe.

tapi kadang2 kita xdapat ambil peluang walaupun peluang tu ada kat depan mata.

Si Kachak Yang Masih Teruna said...

Dude,
ape slhnye ko amek & mrase dulu keni'matan pluang tu?

omarkhayam said...

mentahnya jiwa ditanak dengan cabaran,
lemahnya iman dikuat dengan al-quran,
peluang yg dtg selaku hiasan,
menjadi pengukur kepada si insan

walau jarang sekali ia datang,
juga penantiannya bukan kepalang,
namun jgn sekali dilepas pandang,
kelak menyesal bukan kepalang.

sekian

13may said...

saya akan tunggu lagi 3 bulan :D

b u n g a h a t i said...

alone: mungkin ade bende lain yang menghalang atau mungkin ada agenda lain yang perlu diselaikan dulu?

Si Kachak Yang Masih Teruna: Dude,
aku pun harap kaw kotakan seperti apa yang kau kata dalam comment kaw itu.

omarkhayam: thanx for the pantun. :)
and thanx coz sudi jenguk blog ini.

13may kalau 3 bulan lg jumpa peluang tu. kalau tidak? erm..